Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie

Heb je moeite met het aangeven van je grenzen? Ondervind je problemen met te veel of juist te weinig boosheid? Heb je lichamelijke klachten door opgebouwde spanning en weet je niet hoe je moet ontspannen? Misschien is Psychomotorische therapie (PMT) iets voor jou.

PMT is een ervaringsgerichte therapie. Dat wil zeggen dat ik activiteiten aanbied op het gebied van bewegen en lichamelijkheid, die aansluiting vinden bij de probleemgebieden van de cliënt. Hierbij kun je denken aan sport- en spelactiviteiten, ontspanningsoefeningen en lichaamsgerichte oefeningen.

Voor PMT is het niet nodig om heel goed te kunnen sporten en/of heel actief in het sporten te zijn. Het is vooral een manier van therapie die de gelegenheid biedt om te ervaren wat er in de praktijk in het lichaam gebeurt en daardoor inzicht krijgen in de problemen of patronen van het dagelijks leven.

Met mijn interventies richt de cliënt zich op het waarnemen van lichaamssignalen en focust zich op de beleving ervan. Samen kijken we naar de betekenis van de opgedane ervaringen en leer je je ervaringen onder woorden brengen. Dit is noodzakelijk om tot gedragsverandering te kunnen komen.

Individuele PMT is inzetbaar voor problemen met: